Selecteer een pagina
Home » Slapen » Wat als slapen écht niet lukt?

Wat als slapen écht niet lukt?

door | 7 feb, 2023 | Neurotransmitters, Slapen

Je slaapkamer is de ideale temperatuur en lekker donker. Je drinkt geen koffie meer na 14.00 uur. Je bent overdag lekker ontspannen. Je zit niet de hele avond naar je blauwe scherm van je telefoon of laptop te staren en je hebt voor het slapen gaan een halfuurtje een meditatie geluisterd. En nóg kun je de slaap niet vatten. Of je valt wel in slaap maar wordt midden in de nacht wakker en kunt de slaap niet meer vatten. Wat dan?

Neurotransmitters uit balans? Jij uit balans.

Mogelijk zijn jouw neurotransmitters uit balans. Neurotransmitters zijn stofjes die werken in je zenuwstelsel en hebben heel veel invloed op hoe jij je voelt. Zo zorgt dopamine voor veel daadkracht en energie, acetylcholine voor creativiteit en harmonie, gaba voor stabiliteit en ontspanning en serotonine voor veiligheid en flexibiliteit. Als neurotransmitters uit balans raken, raak jij ook uit balans. Dan krijg je opeens last van uitstelgedrag, enorme prikkelgevoeligheid, werkt je geheugen niet mee en word je overbezorgd.

Gaba en Serotonine zijn ‘s nachts jouw beste vriendjes

De twee neurotransmitters die nauw betrokken zijn bij slaap zijn gaba en serotonine. Serotonine is de voorloperstof voor melatonine wat weer je slaaphormoon is. Melatonine zorgt voor makkelijk inslapen, maar ook voor goed doorslapen. Is jouw serotonine uit balans, dan maak je dus ook minder melatonine aan en dat heeft een negatief effect op je slaap.MGaba is je rust-neurotransmitter en wordt ook wel je boeddha-neurotransmitter genoemd. Het zorgt ervoor dat je makkelijk kunt schakelen van je actiezenuwstelsel naar je rustzenuwstelsel. En die laatste is natuurlijk nodig als je wilt slapen. Heb je een gaba-tekort dan merk je vooral dat je hoofd ‘aan’ gaat zodra jij naar bed gaat. Of dat je – als je midden in de nacht wakker wordt – je niet meer in slaap kunt komen.

Ondersteun jouw neurotransmitters!

Om neurotransmitters goed aan te maken zijn voldoende aminozuren, B-vitamines en magnesium nodig. Een gezond eetpatroon helpt dus al om jouw neurotransmitters te verbeteren. Echter soms is de balans zo ver te zoeken dat wat extra ondersteuning nodig is. Wil je jouw neurotransmitters in kaart brengen, neem dan vooral contact op. Op basis van een vragenlijst verkrijg ik inzicht in de mogelijke verstoringen en kan ik je op weg helpen met voeding-, leefstijl- en supplemententips.

 

Supplementen voor optimale neurotransmitters 

Onderstaande producten kunnen helpen de balans te herstellen. Helaas is het niet toegestaan om op internet de eigenschappen en werking van een supplement toe te lichten. Wil je advies of heb je vragen, stuur dan even een mailtje.

Biotics (bestel via deze link www.energeticanatura.nl en krijg 10% korting)
 – Dormavit: Gaba-complex van kruiden en vitaminen voor een rustig gemoed en een herstellende slaap
 – Relaxol: complex van kruiden (valeriaan, passiebloem, slaapmutsje) en vitaminen voor ontspanning overdag
 – Bi-omega DHA: het visolie-vetzuur DHA is nodig voor de aanmaak van melatonine

Vitals (bestel op www.vitals.nl met actiecode ‘gezonder’ voor 15% korting)
 – 5HTP: voor een betere aanmaak van serotonine
 – Magnesium bisglycinaat met taurine: voor meer ontspanning en verbeterde aanmaak van Gaba
 – Ultra Pure EPA/DHA 1000: het visolie-vetzuur DHA is nodig voor de aanmaak van melatonine

Vitakruid (bestel op www.vitakruid.nl met actiecode ‘gezonder’ voor 10% korting)
 – Multi dag en nacht: een multivitamine voor een optimaal dag- en nachtritme
 – Gaba Plus: de belangrijkste rustgevende neurotransmitter
 – 5HTP: voor een betere aanmaak van serotonine
 – Magnesium bisglycinaat met taurine: voor meer ontspanning en verbeterde aanmaak van Gaba

Over mij

Ik inspireer je graag met interessante artikelen over voeding en gezondheid. Misschien kun je hiermee zelf al aan de slag en anders help ik je graag in een consult.

Laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin